fotbollsbettingDet vanligaste inom betting är att man satsar pengar på en fotbollsmatch. Du behöver inte vara insatt i fotbollsvärlden för att lägga ett bett det finns gått om hjälp i tidningen och på nätet. Men det är klart att det kan underlätta att vara lite insatt.

När man väl ska lägga ett bett inom fotbollen finns det olika kategorier man kan satsa pengar på. Det kan vara vilket lag som vinner matchen, hur många mål det blir i matchen, vilken spelare eller vilket lag som gör första målet osv.  De vanligaste spelformerna i Sverige erbjuds av Svenska Spel tillexempel Stryktipset, Måltipset, Europatipset och Oddset.

Stryktipset

Går ut på att du ska försöka tippa hur det går i 13 fotbollsmatcher. Matcherna är främst ifrån Sverige och England. När du tippar sätter du 1 (För hemmavinst), X (För oavgjort) eller 2 (För bortavinst). För att vinna måste du ha minst 10 rätt av 13. För att spela kan du gå till dit närmaste spelombud eller spela online på Svenska Spels webbsida.

Första stryktipset hade premiär den 20 oktober 1934. På den tiden var det endast 12 matcher men året 1969 ändrades antalet matcher från 12 till 13.

Måltipset

En svensk spelidé som lanserades 1983 som har gjort succé och inte bara i Sverige utan i en rad andra länder. När du spelar ska du tippa vilka 8 matcher som blir mest målrika av 30st. Om ingen skulle ha 8 rätt blir de jackpott och pengarna förs över till nästa vecka osv.

Europatipset

Är som Stryktipset fast istället för matcher i Sverige och England är det nu från hela Europa.

1993 lanserade Svenska spel Italienska stryktipset som bara hade matcher från Italien. Men efter några år expanderade man ut tipset till matcher från hela Europa och bytte därefter namn till Europatipset.

Oddset

I oddset får du välja ut en eller flera matcher att betta på från mängder av olika lagsporter. Oddset infördes 1986 på grund av att tipstjänsten skapade oddsspelen Lången, Matchen och Toppen. Lången går ut på att du ska tippa 3-10 matcher 1 (För hemmavinst), X (För oavgjort) eller 2 (För bortavinst).  Matchen går ut på att du ska försöka tippa slutresultat i en till 20 matcher per dag. Oddset är löpande och menas att det förändras hela tiden beroende på att insatserna fördelas. Toppen kallas numera Topptipset och är ett tilläggsspel till Stryktipset och Europatipset. Du tippar på de första 8 matcherna det är de matcherna som topplagen möter varandra och därför kallas det för Topptipset.